ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ιδρύθηκε το 1989 από τη Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου κα Αθηνά Βαδαλούκα. Είναι το πρώτο Ιατρείο Πόνου που λειτούργησε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

 

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Βαδαλούκα είναι η μοναδική καθηγήτρια Ελληνικού πανεπιστημίου που κατέχει το Διεθνές Δίπλωμα Παρεμβατικών Τεχνικών (FIPP) και αποτελεί πρωτοπόρο στην εφαρμογή επεμβατικών τεχνικών αντιμετώπισης πόνου (αποκλεισμοί νεύρων, επισκληρίδιες εγχύσεις, εμφύτευση αντλιών, νευροδιέγερση) και στην ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η θεραπεία του πόνου δίνει ποιότητα ζωής στον πάσχοντα ασθενή, εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες φαρμακευτικές και παρεμβατικές τεχνικές και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου για τα ελληνικά δεδομένα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Στο Ιατρείο Πόνου, εκτός από εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή, εφαρμόζονται και όλες οι παρεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Πραγματοποιούνται αποκλεισμοί νεύρων σε χρόνια επώδυνα σύνδρομα, καθώς επίσης και επισκληρίδιες εγχύσεις στην αυχενική-θωρακική-οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αντίστοιχα με την εντόπιση της συμπτωματολογίας). Εφαρμόζεται κεντρική ή περιφερική νευροδιέγερση σύμφωνα με τις διεθνείς ενδείξεις και πραγματοποιείται εμφύτευση αντλιών υποδορίως, υπαραχνοειδώς ή επισκληριδίως.

 

Σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά και επεμβατικά όλες οι κατηγορίες καρκινικού πόνου καθώς και ο νευροπαθητικός πόνος κατόπιν χημειοθεραπείας.

 

Σε συνεργασία με το Ακτινολογικό Τμήμα αντιμετωπίζεται ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος μετά από ακτινοθεραπεία και λόγω μετακτινικής ίνωσης.

 

Σε συνεργασία με το Ορθοπαιδικό και Νευροχειρουργικό Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης γίνονται επισκληρίδιες εγχύσεις σε περιστατικά οξείας και χρόνιας οσφυαλγίας με ριζιτική συνδρομή. Επιπλέον, εφαρμόζεται η τεχνική της περιφερικής ή κεντρικής (νωτιαίου μυελού) νευροδιέγερσης, η οποία έχει σαφή ένδειξη σε χρόνιο πόνο μετά από χειρουργείο σπονδυλικής στήλης. Η νευροδιέγερση εφαρμόζεται και σε περιστατικά χρόνιου πόνου σε άνω (αυχενική μυελοπάθεια) ή κάτω άκρα (οσφυϊκή ή ισχιακή ριζοπάθεια) λόγω στένωσης νωτιαίου σωλήνα και χρόνιας πίεσης νευρικών στοιχείων. Η αραχνοειδίτιδα, δηλαδή η επώδυνη φλεγμονή και η συνοδός ουλοποίηση των μηνίγγων που προστατεύουν το νωτιαίο μυελό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη μέθοδο της νευροδιέγερσης.

 

Σε συνεργασία με το Αγγειοχειρουργικό αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά περιστατικά χρόνιου πόνου εξαιτίας περιφερικής αγγειακής νόσου ή ακρωτηριασμού (πόνος σκέλους-φαντάσματος)

 

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

1) Xρόνιος Πόνος

 

2) Νευροπαθητικός Πόνος

 

3) Μεθερπητική Νευραλγία

 

4) Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια

 

5) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

 

6) Iνομυαλγία

 

7) Μυοπεριτοναϊκό Σύνδρομο

 

8) Νευραλγία Τριδύμου

 

9) Καρκινικός Πόνος

 

10) Νόσος – Βλάβη – Τραυματισμός Νευρικού Συστήματος

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

 

1) Το Ιατρείο Πόνου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είναι το πρώτο Ιατρείο Πόνου που ιδρύθηκε σε Ιδιωτικό Θεραπευτήριο (1989) και λειτουργεί ενεργά υπό τη Διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Αθηνάς Βαδαλούκα.

 

2) Το τμήμα μας θεωρείται πρωτοπόρο στην εφαρμογή παρεμβατικών τεχνικών, καθώς η κα Βαδαλούκα είναι η μοναδική Καθηγήτρια Ελληνικού Πανεπιστημίου που διαθέτει το διεθνές δίπλωμα παρεμβατικών τεχνικών (FIPP). Στο Ιατρείο Πόνου εφαρμόζονται επισκληρίδιες εγχύσεις, τοποθέτηση αντλιών ενδοφλέβιως,, υπαραχνοειδώς ή επισκληρίδιως, εφαρμογή περιφερικής ή κεντρικής νευροδιέγερσης, σύμφωνα πάντα με τις ενδείξεις που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

3) Οι παρεμβατικές τεχνικές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα σε χειρουργικό περιβάλλον, όπου οι συνθήκες αντισηψίας είναι αυστηρά ελεγχόμενες και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας για τον ασθενή.

 

4) Η τεράστια εμπειρία της κας Βαδαλούκα στην εφαρμογή παρεμβατικών τεχνικών οδηγεί σε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας ανακούφισης των ασθενών με οξύ και χρόνιο πόνο.

 

5) Η κα Βαδαλούκα κατέχει άριστη γνώση των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, των παρενεργειών και των αλληλεπιδράσεων τους με άλλες ουσίες, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τα φάρμακα και τους δυνατούς συνδυασμούς τους, παρέχοντας εξατομικευμένη αγωγή σε κάθε ασθενή.

 

6) Το Ιατρείο Πόνου συνεργάζεται με το Χειρουργικό, Ορθοπαιδικό, Νευροχειρουργικό, Ογκολογικό, Διαβητολογικό, Ουρολογικό, Αγγειοχειρουργικό, Ακτινολογικό, Ρευματολογικό τμήμα, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη ιατρική προσέγγιση στον ασθενή.

  • ΒΑΔΑΛΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ, Αναπ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αντιμετώπισης Πόνου και Παρηγορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

email: athinajv@ath.forthnet.gr

site: www.grpalliative.gr

Για πληροφορίες και ραντεβού: τηλ.: 210 6862187, 210 6862167, 210 6198100.