ΤΜΗΜΑ ΩΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται για Τμήμα εξειδικευμένο στο Νευρολογικό Φάσμα της ΩΡΛ. Οι ασθενείς που εξετάζονται πάσχουν από οξείες και χρόνιες παθήσεις του ακουστικού συστήματος και του συστήματος ισορροπίας / προσανατολισμού στο χώρο.

ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Η διερεύνηση των ασθενών με προβλήματα της ακοής περιλαμβάνει το ιστορικό και την κλινική ΩΡΛ εξέταση, ακοόγραμμα (τονικό, υψηλών συχνοτήτων και ομιλητικό), τυμπανογραφικό έλεγχο (τυμπανόγραμμα, προσδιορισμό ηχητικών αντανακλαστικών, test Decay, test ευσταχιανής σάλπιγγας), Παροδικές Ωτοακουστικές Εκπομπές, Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους και test γλυκερόλης. Από τις εξετάσεις αυτές επιλέγονται αυτές που χρειάζεται ο κάθε ασθενής.

Η διερεύνηση των ιλίγγων, γίνεται με Video- νυσταγμογραφία και περιλαμβάνει αναζήτηση αυτόματου νυσταγμού και νυσταγμού θέσεως, εξέταση με ταλαντευόμενο έδρανο και ψυχρο-θερμό διακλυσμό των λαβυρίνθων.

Επιπρόσθετα ελέγχονται τα αιθουσο-νωτιαία αντανακλαστικά και γίνεται κινητικός και αισθητικός έλεγχος της ισορροπίας.

Η διερεύνηση των εμβοών περιλαμβάνει προσδιορισμό της έντασης / συχνότητας αυτών και έλεγχο της δυνατότητας ελάττωσης των εμβοών με ειδικό test.

Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε γίνονται ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς ασθενείς και είναι είτε άμεσες φαρμακευτικές (π.χ. οξείες κρίσεις ιλίγγων, οξεία πτώση της ακοής) είτε χρόνιες (φαρμακευτικές εμφυσήσεις ευσταχιανής σάλπιγγας , ασκήσεις αποκατάστασης ιλίγγου, προσαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας κλπ).

Ειδικότερα στην αντιμετώπιση των εμβοών εκτός από τα φαρμακευτικά σχήματα, εφαρμόζονται τεχνικές με εναλλασσόμενες ημιοκτάβες ΝBΝ, με συνεχόμενο θερμοδιακλυσμό, με Laser και εν ανάγκη συνεργασία με ειδικό συνάδελφο.

Σε κρανιοαυχενικές δυσπραγίες/ αυχενικούς πόνους εφαρμόζουμε την τοπική έγχυση ξυλοκαΐνης στην παραμυγδαλική περιοχή κατά την μέθοδο Gledisch.

Αν το πρόβλημα του ασθενούς επιβάλλει χειρουργική αντιμετώπιση (π.χ. συρίγγιο λαβυρίνθου, χολοστεάτωμα μέσου ωτός, σωληνίσκους αερισμού, παράλυση προσωπικού νεύρου ατελούς αποκατάστασης κ.λ.π.) αυτές διενεργούνται από ειδικούς ΩΡΛ Χειρουργούς με τους οποίους υπάρχει αμφίδρομος στενή συνεργασία.

Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις προσδιορισμού της ακοής αντικειμενικά σε παιδιά της βρεφονηπιακής ηλικίας, αυτές διενεργούνται με την συνεργασία ειδικού Παιδο-Αναισθησιολόγου.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το τμήμα μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την ειδική κλινικοεργαστηριακή μελέτη του ασθενούς (Ωτομικροσκόπιο, ενδοσκόπια οπτικών ινών με video- απεικόνιση, υπερήχους παραρρινίων κόλπων, ηχομονωμένος θάλαμος, ακοογράφος, τυμπανογράφος, ωτοακουστικές εκπομπές, ακουστικά προκλητά δυναμικά, video-νυσταγμογραφία, ψυχρο-θερμο διακλυσμό (νερού και αέρα) λαβυρίνθου.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του τμήματος συμμετέχουμε στον προληπτικό έλεγχο σε άτομα που εργάζονται σε θόρυβο ή σε παιδιά προ της έναρξης της σχολικής περιόδου καθώς και σε πραγματογνωμοσύνες (δικαστικές, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές/ αναπηρίας).

Ιδιαιτερότητα του τμήματος μας είναι ο άρρωστος που πάσχει από χρόνιο ίλιγγο/ ζάλη/ αστάθεια και κυρίως ίλιγγο στο έδαφος νευρολογικών νοσημάτων (π.χ. ημικρανία, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λ.π.). Επίσης η ωτοσκλήρυνση και η σωστή προετοιμασία για την εφαρμογή του σωστού ακουστικού βαρηκοΐας.

Τέλος, το τμήμα χαρακτηρίζει η ευγένεια και η καλοσύνη του προσωπικού και η ενθάρρυνση των ασθενών οι οποίοι συνήθως προσέρχονται φοβισμένοι, ιδιαίτερα οι πάσχοντες από ιλίγγους. 

e-mail: gavalas@otenet.gr

  • ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Τεχνολόγος – Φυσιοθεραπευτής, Συνεργάτης
  • ΦΡΥΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, Tεχνολόγος – Aκοολόγος, Συνεργάτης

Διεύθυνση: Διστόμου 3, Μαρούσι, κτίριο Δ, -1ος όροφος. Για πληροφορίες και ραντεβού: τηλ.: 210 6157339.